Waarom wordt er aan boord zoveel tomatensap besteld? Het antwoord is Umami!

Van die mensen die in een vliegtuig ineens tomatensap bestellen, terwijl ze dat normaal gesproken nooit drinken. Dat komt niet door een gebrek aan zuurstof, maar is heel slim. Want tomatensap, al dan niet aangevuld met een scheut vodka, smaakt in de lucht eigenlijk precies zoals het hoort te smaken. Als een van de weinige drankjes. Dat komt omdat eten en drinken in de lucht vaak smaakt alsof we verkouden zijn en bij tomatensap is dat niet het geval. En omdat we onze smaak op grote hoogte wat verliezen, hebben we meer behoefte aan zout en kruidig en dat zit in tomatensap.

Succes verzekerd, met een tomatensapje of een bloody mary aan boord. Dat heet het umami effect, zo blijkt uit een recente studie. Wat u misschien nog niet wist is dat het geluid van vliegtuigmotoren de smaakbelevenis namelijk met dertig procent kan verminderen. Maar dat gaat dus niet op voor umami, ook wel het vijfde smaak-zintuig genoemd. Wij mensen kunnen vijf smaken proeven: zoet, zout, zuur, bitter en dus umami, een meer hartige smaak.

Dat verklaart de tomatensap, want dat heeft een typische "hartige" smaak. Een belangrijk kenmerk van tomaten is dat ze rijk zijn aan umami. Misschien dat alle reizigers die een bloody mary bestellen nadat het teken van de veiligheidsgordel is uitgeschakeld, intuïtief bedacht hebben wat wetenschappers nu pas langzaam, empirisch aan het herkennen zijn, aldus de wetenschappers.

Volgens hen is de informatie ook handig voor koks om het eten in hun restaurants klaar te maken. Onderzoeker Charles Spence: Dan kun je denken aan een umami-rijk menu, met eten als Parmezaanse kaas, tomaten en champignons. Dat is erg handig, want er wordt vooral in Amerika veel geklaagd over het feit dat het achtergrondgeluid in restaurants veel te hard is. Nog een tomatensapje, meneer?